Romania subiect sau obiect al geopoliticii?
DESCRIERE
Romania subiect sau obiect al geopoliticii? Lista lui Severin pe intelesul tuturor - Adrian Severin
Subminarea unei natiuni: false modele, falsa politica, falsa istorie
O criza cu impact global: textul si pretextul «relatia Ucraina-Rusia »
O fotografie de grup neretusata: noi alaturi de UE, Germania, S.U.A.
Referendumul din 29 iulie 2012 - un cutremur national cu replici geopolitice
Romania incotro? sau Destinul nedecriptat al romanilor
Fragmente din carte:
se transforma în 17 iulie 2012
CÂND STRIGĂ CRITICÂND ROMÂNIA, domnul Barroso, preşedintele Comisiei Europene, o face nu de furie, ci de frica. Nu este vorba de fiica pentru soarta democraţiei româneşti, ci de propria soarta.
O soarta pusă la încercare de presiunile grupurilor de interese speriate că îşi vor pierde privilegiile cucerite în România de-a lungul atâtor ani, deseori prin instrumentele coruperii şi şantajului.
In plan naţional românesc, cauza şi miza războiului politic din vara anului 2012 a fost refacerea echilibrului de putere între instituţiile statului, respectiv deblocarea mecanismului de control interinstituţional prin contraponderi (checks and balances).
In plan internaţional, amintitul război a redeschis cursa pentru controlul României. Astfel, criticile venite din toate direcţiile au fost, de fapt, expresii ale competiţiei dintre principalii protagonişti euroatlantici care, folosind aceleaşi pretexte oferite de aceeaşi amplă dezinformare, urmăresc să-şi smulgă una alteia influenţa asupra Bucureştiului.
Competitorii nu se confruntă direct, ci pun cu toţii presiuni paralele asupra ţintei române, fiecare sperând că aceasta îi va ceda lui.
In fine, în plan transnaţional, avem de-a face cu contradicţia (veche de când postcomunismul) între capitalul autohton şi capitalul străin. Este vorba despre ecoul contemporan, mult mai aspru şi mai cinic, al ciocnirii între doctrina « prin noi înşine » (naţional-liberală) şi doctrina « porţilor deschise » (neoliberală).
în planul dintâi, se luptă românii între ei. în planul al doilea, se luptă străinii între ei - pe spatele românilor. In planul al treilea, se luptă românii (« corupţi ») cu străinii (« virtuoşi »).
Lupta dintre capitalul autohton şi cel străin este cu atât mai dură, cu cât întâlnirea lor s-a produs în momentul în care primul se găsea în faza acumulării primitive (în urma revoluţiei anticomuniste din 1989), iar cel din urmă în aceea a unei noi expansiuni imperiale (facilitate de prăbuşirea imperiului sovietic).
Dincolo de detaliile acţiunilor sale, Adrian Năstase, după cum s-a mai observat, a fost declarat corupt şi condamnat în consecinţă în timpul prim-ministeriatului său, când a încercat să le concilieze pe cele două.
El a permis accesul capitalului străin, dar i-a impus in schimb să contribuie, pe căi mai mult sau mai puţin conforme cu transparenţa şi libertatea concurenţei specifice economiei de piaţă occidentale, la consolidarea capitalului românesc, încă debil şi necompetitiv...
Limba: romana
Nr. pagini: 413
Dimensiuni: 16X23
An aparitie: 2015
Top 10
-Cărți noi
-- 44,00 leiPRP: 49,00 lei
- 105,00 leiPRP: 111,00 lei
- 99,00 lei
Promoţii
-- 44,00 leiPRP: 49,00 lei
- 48,40 leiPRP: 55,00 lei
- 17,60 leiPRP: 20,00 lei
RECENZII