Schița originilor. Evoluția unei societăți bune - Nicholas A. Christakis

Preț: 89,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-1101-3
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 456
Categoria: Carti Stiinta

DESCRIERE

Schița originilor. Evoluția unei societăți bune

Nicholas A. Christakis

 

Într-o societate dominată de divergențe și idei greu de reconciliat, Nicholas A. Christakis își setează o miză aproape imposibilă: să spună povestea evoluției omului sub forma unei incursiuni optimiste în știință și istorie. Abordând subiecte variate, de la viața triburilor primitive și a comunităților religioase până la tehnologia de ultimă generație și sentimentul de alienare, cartea lui este un tur de forță prin universul experiențelor umane.

 

Pe scurt, încă de la o vârstă foarte fragedă, omul pare presetat (în  sensul  de  a  avea  o  tendință  puternică,  înnăscută)  să  interacționeze  în  moduri pozitive, să înțeleagă intențiile celorlalți și cu tendința de a-i păsa să fie corect. Prin urmare, este destul de surprinzător faptul că, deși detaliile diferă de la un loc la altul, fiecare societate apreciază bunătatea și cooperarea, definește actele de cruzime și îi clasifică pe oameni în buni și răi.

 

De ce sunt oamenii astfel? De ce, chiar de la naștere, manifestăm astfel de comportamente consecvente, relevante din punct de vedere social? De unde  provin  principiile  sociale  care  ghidează  jocul  copiilor  și  modelează  viața adulților? Și cum ajung oamenii din fiecare societate să creeze o ordine socială similară, cu trăsături importante și familiare, care sunt considerate universal valabile?

 

Admirabila povestire a lui Christakis ne arată că bunătatea și iubirea nu sunt simple resurse la care apelăm ca să ne integrăm în comunitate sau ca să ajungem la un ideal transcendent, ci reprezintă modalitatea prin care genele ne-au programat să înfruntăm dificultățile.


Lumea noastră este reflexia acestor calități profunde care, în ciuda vicisitudinilor trecutului, rămân constante. Schița originilor ne amintește într-un mod plin de entuziasm că natura umană nu este dominată de diferențele care ne despart, ci de asemănările care formează o societate bazată pe cooperare și afecțiune reciprocă.

---------------------------------------

CUPRINS:

PREFAŢĂ
Umanitatea noastră comună

CAPITOLUL 1
Societatea dinăuntrul nostru

CAPITOLUL 2
Comunități apărute neintenționat

CAPITOLUL 3
Comunități apărute intenționat

CAPITOLUL 4
Comunități artificiale

CAPITOLUL 5
Prima dată apare iubirea

CAPITOLUL 6
Atracția animalică

CAPITOLUL 7
Animale prietene

CAPITOLUL 8
Prieteni și rețele

CAPITOLUL 9
Un mod de a fi sociabil

CAPITOLUL 10
Control de la distanţă

CAPITOLUL 11
Genele si cultura

CAPITOLUL 12
Legile naturale și sociale

Mulțumiri
Listă de ilustrații
Note
Indice

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0401 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.