Somnul rațiunii - ediție aniversara

PRP: 70,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 61,00 lei
Diferență: 9,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-797-490-4
Anul publicării: 2024
Pagini: 258
Format: 13X20

DESCRIERE

Somnul Ratiunii

Dumitru Constantin Dulcan

 
 

 

Respectul pentru semeni, indiferent de etnie şi grad de cultură, mi se pare a fi cheia
de aur a armoniei dintre oameni, indiferent de timp şi de istorie. Când vom învăţa să respectăm viaţa sub toate formele sale, de la firul de iarbă până la om, ca pe o taină sacră a Universului, atunci nimic rău nu se va mai întâmpla.

Am naivitatea să cred că aceste vremuri vor veni! (Dumitru Constantin-Dulcan)
 

Dumitru Constantin-Dulcan este un om rar. Se spune că Universul nu are măreții. El numai există. Pentru că puțini ca număr și rari ca fond uman și mental sunt cei care pot să vadă cu ochii deschiși copleșitoarea minune a Creației.

Prietenul, Omul și Savantul Dumitru Constantin-Dulcan a văzut cu ochii senini această măreție unică și neasemuită a Universului și, iată, o împărtășește prin aceste cărți, cu generozitatea specifică aleșilor, tuturor oamenilor care vor să o cunoască.

Prin profunzimea și coerența adevărului din operele sale, Profesorul Dulcan și-a creat „scaunul patriarhal” al neuitării. (Dorel Vișan)

 

Cuprins

Ales între oameni de Dorel Vișan

Cuvânt-înainte la ediția I de Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici

Cuvântul autorului la cea de-a treia ediție (2014)

Eseuri

Quo vadis, homine?

„Somnul Rațiunii naște monștri”

Panem et circenses

Eșecul religiei sau marginalii la un război

Filosofie și medicină

Evoluția – conștiință sau hazard?

Cu viața pe moarte călcând

Gânduri răzlețe la o descoperire anunțată

De ce Doamne…?

Boala și arta

Relația dintre geniu și boala epileptică

Iuliu Cezar

Sfântul Pavel

Napoleon Bonaparte

Gustave Flaubert

F.M. Dostoievski

Vincent Van Gogh

Sexualitatea ca mister și ca finalitate

Cum gândim sau cum putem fi induși în eroare

Evocări

Lumina profesorului Vlad Voiculescu

Petre Brânzei

Ștefan Odobleja – neșansa geniului

Interviuri

Drumuri spre Eminescu…(Interviu acordat scriitorului Alexandru Văduva)

Între Inteligența Materiei și Somnul Rațiunii …(Interviu acordat scriitorului Alexandru Văduva)

Despre autor

 

Prof. Univ. Dr. DUMITRU CONSTANTIN-DULCAN (n. 5 noiembrie 1938, în acte: 6 noiembrie, Mârghia, Argeș). De profesie medic militar, cu specializările neurologie și psihiatrie, a fost Șeful Catedrei de Neurologie a Spitalului Militar Central (1992-2005) și Șeful Catedrei de Neurologie și Neuropsihosomatică a Universității „Titu Maiorescu” București (2005-2016), având gradul militar de general de brigadă începând cu 1993. Absolvent al Colegiului „I.C. Brătianu” din Pitești (1956) și al Facultății de Medicină Generală din cadrul Institutului Medico-Militar (1962). Specializare în Neurologie (1971) și Psihiatrie (1983). Competențe în Explorări neurofiziologice EEG, EMG, PE, Terapia durerii. Doctor în științe medicale (1976). Participări la cursuri, documentări, congrese în Beijing, Roma, Berlin, Paris, Marsilia, Geneva, Istanbul, Viena, Minneapolis, Londra, Toronto, Sydney, Bangkok, Madrid, Lisabona, Florența, Moscova, Rhodos, Nisa. Membru al Societății Române de Neurologie, al Organizației Internaționale de Cercetare a Creierului (IBRO), al Societății Române de Psihiatrie, al Societății Române de Acupunctură, al Ligii Române pentru Sănătate Mentală, al Societății Române de Psihoneuroendocrinologie, al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România și din Străinătate și a numeroase societăți științifice naționale și internaționale. Doctor Honoris Causa al Universității din Pitești (2014) și al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad (2024).

A elaborat ca autor unic sau coautor o serie de lucrări de specialitate, precum: ElectroencefalografieGhid, Editura Militară, 1986; Actualități în epilepsie, Editura Tehnică, 1998; Electroencefalografie (ed. a II-a, revizuită și adăugită), Editura Fundației „Andrei Șaguna”, 1998; Urgențele neurologice în medicina generală, Editura Tehnică, 2001; Urgențele neurologice în condițiile războiului modern, Editura Militară, 2003; Electroencefalografia, Editura Universitară „Carol Davila”, 2006; Electromiografie. Potențiale evocate, Editura Universitară „Carol Davila”, 2006; Electroencefalograma clasică și modernă la adult și copil, Editura Medicală, 2008; Neurologie clinică, Editura Universității „Titu Maiorescu”, 2008; Neurologie clinică și lucrări practice, Editura Universității „Titu Maiorescu”, 2012; Neuropsihosomatica, Editura Eikon, 2014 etc.

Este mai ales cunoscut pentru lucrările cu conținut eseistic și filosofic: Inteligența Materiei, Editura Militară, 1981 (ed. a II-a, revizuită și adăugită, Editura Teora, 1992; ed. a III-a, revizuită și adăugită, Editura Eikon, 2009); Somnul Rațiunii, Editura Sinopsis, 2001 (ed. a II-a și a III-a, revizuite și adăugite, Editura Eikon, 2014); Notes sur la métaphysique de Maurice Carême, 2003; Gândirea omului modern. Culmi și limite, Editura Amaltea, 2006; În căutarea sensului pierdut (vol. I și II), Editura Eikon, 2008; Către noi înșine, în dialog cu Stela-Maria Ivaneș și Constantin Ivaneș (vol. I-II), Editura Eikon, 2010, 2013; Mintea de Dincolo. Sinteza și semnificația experiențelor morții clinice, Editura Eikon, 2013 (ed. a II-a, revăzută și adăugită, Editura Școala Ardeleană, 2015); Creierul și Mintea Universului, Editura Școala Ardeleană, 2019; Inteligența Materiei (ediție aniversară – în română, engleză și franceză – cu un text însoțitor de Neale Donald Walsch), Editura Școala Ardeleană, 2021; Cuvinte alese. Antologie alcătuită de Vasile Andreica, Editura Școala Ardeleană, 2022; Calea vindecării. Pacea dintre inimă și minte, în dialog cu Florentina Fântânaru, Editura Bookzone, 2023; Întâlnirea cu Destinul (ediția a V-a, revăzută și adăugită), prefață de Ioan-Aurel Pop, omagiu editorial la aniversarea a 85 de ani ai autorului sub auspiciile Asociației Civice Pro Mârghia, Editura Școala Ardeleană, 2023.

Este coordonatorul colecției Noua Spiritualitate din cadrul Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca.

În 2015, Editura Școala Ardeleană a publicat volumul omagial Dumitru Constantin-Dulcan – Un promotor al Noii Spiritualități, coordonat de Vasile George Dâncu.

Este posesorul a patru brevete de invenții de uz medical: Metodă și aparat pentru determinarea zonelor ce cuprind puncte utilizate în acupunctură pentru marcarea lor optică, OSIM, 1975; Metodă și aparat destinat pentru analgezia prin acupunctură, OSIM, 1975; Metodă și instalație pentru bioalfapunctură, OSIM, 1975; Metodă și aparat electronic pentru captarea, selectarea și aplicarea semnalelor bioelectrice, OSIM, 1977.

A participat la studii clinice internaționale ca investigator principal: Betarm – 02 – RO „Schering – AG” – Tratamentul cu Betaferon în Scleroza multiplă, 2000-2007; SPIRID – „Merck”, Germania – Testarea unui nou medicament în dischineziile induse de L-Dopa la parkinsonieni, 2002-2003; SPIRID-O – „Merck”, Germania – Testarea unui nou medicament în dischineziile induse de L-Dopa la parkinsonieni, 2003-2006; GlaxoSmithKline – 2004, studiu randomizat, dublu-orb, controlat Placebo, privind eficacitatea și siguranța unui nou medicament în scleroza multiplă; Programul AVONEX – Grecia, 2007; Programul Copaxone – Israel, 2007.

Autor a numeroase conferințe cu conținut științific.

A publicat peste 300 de studii comunicate la congrese și simpozioane naționale și internaționale (peste 100 de participări), incluse în volume colective ori apărute în reviste de specialitate.

Se înscrie în palmaresul său participarea la circa 500 de emisiuni Radio, TV și pe Internet.

Este prezent în lucrări lexicografice de prestigiu: Dinu, Ion M., Figuri de dascăli argeșeni, Editura Paralela 45, 2001, p. 107; Mihailide, M., Medici scriitori și publiciști români. Dicționar bibliografic, Editura Viața Medicală Românească, 2003, p. 86; Stoica, M., Onofrei, M., Dicționar bibliografic. Scriitori, publiciști, folcloriști ai Argeșului (de la Neagoe Basarab până azi), Editura Argeș Press, 2010, p. 65.

Premii și decorații: 1992 – Premiul pentru filosofie „Vasile Conta” al Academiei Române, pentru lucrarea Inteligența Materiei; 2000 – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor; 2001 – Premiul literar „George Florin Cozma” pentru eseul Somnul Rațiunii; 2003 – Premiul Belgiei pentru critica literară la opera lui Maurice Carême cu lucrarea intitulată „La metaphysique dans l’œuvre de Maurice Carême”; 2004 – Premiul „Ștefan Odobleja” al revistei Observatorul militar; 2004 – Ordinul „Meritul Sanitar” în gradul de Ofițer; 2006 – Diploma Salonului de Carte Universitară a Editurii Universitare „Carol Davila” pentru monografiile Electroencefalografia și Electromiografie. Potențiale evocate; 2008 – Premiul de Excelență pentru lucrarea În căutarea sensului pierdut acordat de Societatea Business Press; 2011 – Premiul „Constantin Noica”, pentru lucrarea Inteligența Materiei, ed. a III-a, acordat de Academia Oamenilor de Știință; 2013 – Premiul „Cartea care dăinuie” pentru lucrarea Inteligența Materiei, în cadrul Festivalului de Carte Transilvania, Cluj-Napoca; 2014 – Medalia de Excelență „Goldability” pentru promovarea științei spiritualității; 2015 – Premiul de Excelență în Medicina Militară; 2015 – A fost nominalizat între cei „100 de români pentru istoria lumii”, în cadrul unui proiect Radio România; 2020 – Premiul Revistei Cronica Timpului (sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România); 2022 – Premiul de Excelență pentru valoare și unicitate în literatura științifică românească, acordat cărții Inteligența Materiei în cadrul Galei Performanței & Excelenței, ediția a XII-a, Snagov; 2022 – Premiul Publicului din cadrul Galei Celebritatea anului, organizată de Professional Celebrity; 2023 – Premiul Myosotis pentru cel mai prestigios medic neurolog și psihiatru al anului la Gala Premiilor Radar de Media; 2024 – Trofeul de „Ambasador al Educației spirituale” la Gala Ziarul News (Charity for Education).

În data de 15 august 2024, a fost inaugurată în satul natal, Mârghia de Sus, Casa de Creație „General medic Dumitru Constantin-Dulcan”, la inițiativa Asociației Civice Pro Mârghia, iar în 5 noiembrie 2024, cu prilejul aniversării a 86 de ani, Profesorul Dumitru Constantin-Dulcan a fost omagiat prin acordarea titlului de Ambasador Cultural al Municipiului Iași și a susținut pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași Conferința „Suntem ceea ce gândim”.

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0378 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.