Supergenele

thumb
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 352

DESCRIERE

Supergenele

 

Deepak Chopra

Rudolph E. Tanzi

 

 

 

Autorii bestsellerului Supercreierul prezintă o nouă și îndrăzneață înțelegere a genelor umane și a modului în care modificări simple ale stilului de viață ne pot schimba sănătatea generală. Saltul către „starea de bine radicală" este o promisiune ce așteaptă să fie împlinită.
Vreme de decenii, s-a crezut că genele ne determină destinul biologic. Acum, noua genetică ne învață că genele sunt dinamice și răspund la tot ceea ce gândim, spunem și facem. Dintr-odată, au devenit aliații noștri cei mai puternici în încercarea de înnoire personală.
Putem optimiza comportamentul și expresia genelor, pentru a ajunge la o stare de sănătate și împlinire la care nici nu visam cu puțin timp în urmă. Impactul asupra prevenirii bolilor, imunității, îmbătrânirii și bolilor cronice este fără precedent.
Fragmente din carte:
Exercitiile fizice
Transformarea bunelor intentii in actiune
Secretul legat de exerciţiile fizice poate fi rezumat intr-o singură frază: continuă, nu te opri. E mai bine să fii activ toată viaţa la indiferent ce nivel, chiar dacă e vorba de o activitate moderată, decât să practici sportul în liceu şi colegiu, ca să devii apoi tot mai inactiv odată cu înaintarea în vârstă.
Ţelul principal este constanţa, nu să transpiri trăgând de fiare. Dar pentru asta e nevoie de o alegere conştientă, una la care să aderi permanent.
Vestea bună este că, cu cât îţi mişti mai mult corpul, cu atât mai mult vei dori să-o faci. Activitatea fizică devine un obicei la care te adaptezi foarte repede, ca să nu mai menţionăm că ajută la crearea unor noi căi neurale în creier.
Viaţa modernă a făcut din activitatea fizică o binecuvântare şi totodată un blestem. Binecuvântarea e că nu mai suntem sclavi ai muncii fizice istovitoare; blestemul e că binecuvântarea a mers prea departe.
Pentru majoritatea oamenilor, viaţa este prea blândă din punct de vedere fizic, dar, în ciuda preţului plătit de corpurile noastre, preferăm se pare ca lucrurile să stea aşa.
Dacă ar avea de ales, cei mai mulţi oameni ar dori:
•    să stea nemişcaţi în loc să se mişte;
•    distracţii plăcute (televizor, jocuri video, internet) în locul practicării sportului;
•    munca mentală în locul muncii fizice;
•    să lase maşinile în locul muşchilor să îndeplinească sarcinile fizice;
•    să-i lase pe copiii lor să petreacă mai mult timp la computer şi mai puţin timp jucându-se în aer liber.
Acestea toate sunt alegeri modeme, iar tendinţa merge în aceeaşi direcţie. Atât timp cât lucrurile rămân aşa, neajunsurile unei vieţi sedentare, cum ar fi obezitatea şi diabetul tip 2, vor năpăstui societatea, în vreme ce beneficiile activităţii fizice — în ceea ce priveşte sănătatea cardiovasculară, evitarea anumitor tipuri de cancer şi o stare mentală îmbunătăţită — vor fi oportunităţi ratate.
Conform statisticilor din 2013, numai 20% dintre americanii adulţi au parte de cantitatea recomandată de exerciţii regulate, şi anume 2, 5 ore de exerciţii aerobice moderate pe săptămână sau jumătate din acest timp petrecut cu exerciţii aerobice riguroase.
O persoană cu vârsta între 18 şi 24 de ani are o probabilitate de două ori mai mare de a face mişcare fizică faţă de o cineva trecut de 65 — 31% faţă de 16% —, deşi este evident că cel mai mult ar beneficia de pe urma exerciţiilor fizice copiii de vârste mici şi adulţii foarte vârstnici.
............
... la începutul secolului XX, cam 80% dintre caloriile cheltuite pentru desfăşurarea activităţii dintr-o fermă agricolă provenea de la fermierul care-şi folosea forţa fizică.
Acest lucru era adevărat în pofida inventării de maşini agricole şi a utilizării pe scară largă a cailor care trăgeau plugurile, secerătoarele şi căruţele.
O astfel de viaţă, în care activitatea fizică era intensă şi constantă, a reprezentat modul în care am evoluat. Corpurile noastre sunt bine adaptate la mult mai multă activitate fizică decât ai crede.
Există dovezi potrivit cărora vânătorii-culegători primitivi aveau o durată a vieţii de până la 70 de ani. Le scurta viaţa condiţiile externe — bolile, mortalitatea infantilă, expunerea la factorii climatici —, nu fragilitatea intrinsecă a organismului.
întrucât cei mai mulţi dintre noi nu trebuie să vâneze, să culeagă fructe, să are solul, să adune fânul în căpiţe sau sa-şi facă singuri pâinea...
---------------------------
CUPRINS:
 
Prefaţă. Gene bune, gene rele şi supergene
De ce supergene? Un răspuns urgent
Partea I. Ştiinţa transformării
Cum să-ţi schimbi viitorul. Apariţia epigeneticii
Cum să obţinem amintiri mai bune
De la adaptare la transformare
Un nou jucător de forţă: microbiomul
Partea a II-a. Alegeri de stil de viaţă pentru o stare fundamentală de bine
Dieta. Eliminarea inflamaţiei
Stresul. Un inamic ascuns
Exerciţiile fizice. Transformarea bunelor intenţii în acţiune
Meditaţia. Piesa centrală a stării tale de bine?
Somnul. încă un mister, dar totalmente necesar
Emoţiile. Cum să-ţi găseşti împlinirea profundă
Partea a III-a. Cum să-ţi călăuzeşti propria evoluţie
Inţelepciunea corpului
Să facem evoluţia conştientă
Epilog. Tu, cel real
Anexe
Indicii genetice pentru boli complexe
Marele paradox al ADN-ului
Epigenetica şi cancerul
Mulţumiri

 

Limba: romana

Nr.pagini: 352

Dimensiuni: 13X20

An aparitie: 2016

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0380 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.