Teme, personaje, sarbatori crestine si traditionale romanesti
DESCRIERE
Teme, personaje, sarbatori crestine si traditionale romanesti. Un ghid pentru credinciosii din secolul XXI - Cristian Badilita
Monahismul
In a doua jumătate a secolului al III-lea, un tânăr egiptean, pe nume Antonie, avea sa inaugureze una dintre cele mai extraordinare „aventuri spirituale" din istoria creştinismului: monahismul.
Episcopul Atanasie ne-a lăsat o hagiografie a lui Antonie scrisă după moartea acestuia, care a fost imediat tradusă în latină, devenind un adevărat best seller al Antichităţii.
Intemeietorui monahismului egiptean s-a născut în jurul anului 250, într-o familie destul de înstărită. Din motive ideologice, Atanasie ni-l prezintă ca pe un simplu ţăran analfabet, dar acum se ştie că Antonie cunoştea bine greaca şi, pe lângă Scriptură, citise şi asimilase in profunzime scrierile lui Origen, aşa cum reiese din cele şapte scrisori păstrate sub numele său.
Intr-o duminică, la sfânta liturghie, a auzit cuvintele pe care Isus i le adresează tânărului bogat în Matei 19,21: „Dacă vrei să fii desăvârşit, du-te, vinde-ţi averile, dă-le săracilor şi vei avea comoară în cer".
Fraza conţine cuvântul esenţial care justifică întreaga mişcare monahală: desăvârşirea. Călugărul, aşa cum va arăta şi loan Casian în Convorbirile sale duhovniceşti, este cel care doreşte să devină „desăvârşit ca Tatăl''.
Skopos-ul ţelul vieţii monahale este dobândirea împărăţiei lui Dumnezeu, dar pentru atingerea acestui ţel călugărul trebuie să dobândească întâi şi întâi „puritatea inimii", puritas cordis.
Revenind la Antonie, după câţiva ani petrecuţi in preajma unui ascet din satul său, el se retrage în pustiu. Urmează o a doua retragere, într-un mormânt.
Termenul grec pentru retragere este anachoresis, de unde „anahoret'' şi „viaţă anahoretică". Cel care se retrage din lume pentru împlinirea idealului vieţii creştine devine un anahoret.
Antonie rămâne „îngropat" de viu în meditaţie şi rugăciune treizeci şi cinci de ani, fiind aprovizionat cu strictul necesar traiului de un prieten.
Incetul cu încetul oamenii vin să-l caute, îşi face numeroşi ucenici. Din cauza afluenţei se retrage şi mai adânc, la Pispir, de unde va „migra", pentru ultima oară, în „muntele dinăuntru", de lângă Marea Roşie. Aici moare, lăsând în urma sa o legendă şi o comunitate de monahi.
Monachos înseamnă „cel care trăieşte singur", ceea ce nu implică ieşirea obligatorie din viaţa obştească.
Limba: romana
Nr. pagini: 319
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2014
Top 10
-Cărți noi
-- 78,75 lei
- 42,22 leiPRP: 44,44 lei
- 118,75 leiPRP: 125,00 lei
Promoţii
-- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 26,00 leiPRP: 29,00 lei
- 17,00 leiPRP: 19,00 lei
RECENZII