Tragedia Germaniei 1914-1945
DESCRIERE
Tragedia Germaniei 1914-1945
Lucian Boia
Este Tragedia Germaniei o lucrare de istorie revizionistă?
…o reorientare către „germanofilie" a unui autor care este notoriu pentru inaderenţa la orice curent interpretativ major şi comod?
Categoric nici una, nici alta.
Cartea acceptă întru totul lanţul de eşecuri politice, diplomatice şi militare de care însăşi Germania este responsabilă, oprindu-se în cele din urmă asupra ororilor nazismului...
Fragmente din carte:
…intr-un prim moment, perspectiva unei Germanii „întregi“ renãscute a provocat un val de emotie printre partenerii europeni.
Margaret Thatcher, încã prim-ministru al Marii Britanii, s-a pronunþat pe sleau împotrivã. „I-am bãtut de douã ori, si acum iatã-i din nou“, ar fi exclamat cu ciudã Doamna de Fier.
Germania wilhelmianã, Germania nazistã si Germania democratizatã a lui Helmut Kohl tot Germania era pânã la urmã! Nici Franta, aliatul cel mai apropiat, prin presedintele Mitterrand, bunul prieten al cancelarului Kohl, nu s-a arãtat prea încântatã.
Desigur, nici vorbã nu putea fi de revenirea la frontierele din 1937. Dar chiar granitele din 1945, adicã, simplu, alipirea Germaniei de Est, o tarã, ca populatie, de aproape patru ori mai micã decât Germania occidentalã, puteau sã parã o extindere îngrijorãtoare.
Germania redevenea tara cea mai mare si cea mai puternicã din Europa. Aceeasi tarã care declansase douã rãzboaie mondiale.
Tara care aspirase sã domine continentul. Si dacã acum, în sfârsit, acest proiect îi va reusi, nu prin rãzboi, ci prin mijloace pasnice, ca o consecintã a superioritãtii ei demografice si economice?
L-am auzit atunci pe un universitar italian (si nu era singurul care sã-si facã asemenea griji) sustinând necesitatea integrãrii Rusiei în Uniunea europeanã, asadar o Europã pânã la Vladivostok.
Argumentul avea greutate: ar fi fost singura solutie pentru ca Germania sã nu domine din nou Europa. Slavã Domnului, existã si o Rusie!
Între timp, spiritele s-au calmat. Germania a avut mari dificultãti în „asimilarea“ Germaniei de Est. Dinamica ei economicã a scãzut considerabil; natalitatea e la un punct foarte jos, populatia îmbãtrâneste, iar numãrul locuitorilor scade de la un an la altul.
În câteva decenii, dacã se mentin tendintele actuale, Franta, cu o natalitate în crestere, va ajunge sã depãseascã Germania.
Marja de superioritate demograficã si economicã de care încã dispune este departe de a-i putea asigura o pozitie hegemonicã în Europa, si cu atât mai putin în lumea globalizatã de astãzi.
Dacã se cautã un candidat la hegemonie, ar trebui privit mai atent spre China, nicidecum spre Germania...
CUPRINS:
Cãtre cititor
Despre „exceptia“ germanã
A fost Germania mai nationalistã?
A fost Germania mai putin democraticã?
A fost Germania expansionistã?
Mai rasisti?
O Germanie „mai putin“ antisemitã
1914: polemica responsabilitãtilor
Dialectica vinovãtiilor germane
Cum a pierdut Germania un rãzboi pe jumãtate câstigat
Sistemul de la Versailles
Republica de la Weimar
Hitler si al Treilea Reich
„Solutia finalã“
Germania, printre victime?
Nu doar germanii…
Tragedia Germaniei: note finale
Note
Limba: romana
Nr.pagini: 144
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2015
Top 10
-Cărți noi
-- 44,00 leiPRP: 49,00 lei
- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
Promoţii
-- 44,00 leiPRP: 49,00 lei
- 48,40 leiPRP: 55,00 lei
- 17,60 leiPRP: 20,00 lei
RECENZII