Tratat teoretic si practic de drept al muncii. Editia a II-a, revazuta si adaugita
DESCRIERE
Tratat teoretic si practic de drept al muncii. Editia a II-a, revazuta si adaugita
Ediţia a II-a a Tratatului teoretic şi practic de drept al muncii, elaborată de prof. univ. dr. Ion Traian Ştefănescu, prestigios autor în domeniul dreptului muncii, nu constituie o simplă operaţiune de revedere şi actualizare a ediţiei anterioare. Ca urmare a remodelării legislaţiei muncii care s-a produs anul trecut, actuala ediţie a lucrării este în mare parte nouă. Sunt analizate, în detaliu, modificările aduse Codului muncii prin Legea nr. 40/2011 şi sunt prezentate analitic normele cuprinse în Legea nr. 62/2011 a dialogului social.
Tratatul cuprinde o amplă abordare a Legii nr. 40/2011 pentru modificarea şi completarea Codul muncii, lege care se înscrie în ideea de rezolvare a unor necesităţi social-economice interne, dar, concomitent, dă expresie şi unor preocupări existente la nivelul Uniunii Europene în materia reglementării raporturilor de muncă. Ne referim la Cartea Verde intitulată "A moderniza dreptul muncii pentru a da răspuns provocărilor secolului XXI", care, după o amplă dezbatere la nivelul întregului continent, s-a soldat, în 2007, cu "Principiile comune ale flexisecurităţii" - document adoptat de Consiliul European. Cititorii vor avea ocazia de a afla viziunea dlui prof. univ. dr. Ion Traian Ştefănescu asupra acestui element de noutate în materia dreptului muncii, flexisecuritatea şi principiile sale.
În ceea ce priveşte Legea Dialogului Social, act normativ care evidenţiază o situaţie complexă pentru executarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă, autorul, cu o acurateţe specifică numai doctrinarilor de elită, punctează principalele probleme pe care le ridică intrarea în vigoare a acestei legi şi lacunele determinate de renunţarea la Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional (precum inexistenţa, în momentul de faţă, a unor norme - legale sau contractuale - cu privire la: sistemul de salarizare, îndeosebi a coeficienţilor minimi de ierarhizare pe categorii de salariaţi; protecţia salariilor în caz de faliment sau lichidare judiciară; dreptul salariatului, pe perioada preavizului de concediere, de a absenta (4 ore/zi de la program) pentru a-şi căuta un loc de muncă; compensaţia de cel puţin un salariu în cazul concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului; procedura efectuării cercetării disciplinare prealabile; procedura de evaluare prealabilă în cazul necorespunderii profesionale etc.).
Nu sunt omise nici reglementările cuprinse în Noul Cod civil care sunt incidente, ca drept comun, în domeniul raporturilor de muncă. Pe acest teren legislativ, schimbat substanţial, sunt avute în vedere şi contribuţiile la zi ale doctrinei juridice şi ale practicii judecătoreşti în materia legislaţiei muncii.
Modificările şi completările aduse Codului muncii pe linia flexibilizării reglementărilor referitoare la raporturile juridice de muncă şi, mai mult, la piaţa muncii, au fost cu certitudine necesare. Multe dintre ele sunt utile, vor rezista în timp. Altele, dimpotrivă, stârnesc, încă de acum, o serie de întrebări şi reţineri justificate.
Până la urmă, practica va fi cea care va valida sau nu, total sau numai parţial, modificările şi completările Codului muncii. Fireşte, nu va fi vorba doar despre Codul muncii în sine, ci şi de efectele pe care le va produce corelaţia acestui Cod cu Legea Dialogului Social.
O dimensiune esenţială a Tratatului o constituie atenţia mult sporită acordată problemelor pe care le prezintă practica judiciară. Sunt prezentate implicaţiile pe care le au hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului în materia raporturilor de muncă asupra practicii judiciare interne.
Ediţia a II-a a Tratatului teoretic şi practic de drept al muncii apare ca o lucrare fundamentală care, prin caracterul explicativ, elucidant şi concret al conţinutului său, prezintă, cu certitudine, un interes maxim pentru teoreticienii şi practicienii dreptului muncii.
Autor: Ion Traian Stefanescu
Limba: romana
Nr.pagini: 940
Dimensiuni: 17x24
An aparitie: 2012
Top 10
-Cărți noi
-- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
- 99,00 lei
Promoţii
-- 25,49 leiPRP: 29,99 lei
- 31,50 leiPRP: 35,00 lei
- 8,80 leiPRP: 10,00 lei
RECENZII