Un promotor al noii spiritualitati - Dumitru Constantin Dulcan
DESCRIERE
Un promotor al noii spiritualitati
Dumitru Constantin Dulcan
Pentru Dumitru Constantin-Dulcan, a sosit timpul recunoaşterii depline a valorii sale. Emerit om de ştiinţă, Profesorul a clădit cu trudă o frumoasă carieră de medic - neurolog şi psihiatru şi-a slujit ţara ca medic militar şi a scris cărţi în vremuri grele pentru România.
A fost un timp al sacrificiului, dar roadele sale sunt azi preţuite şi respectate.
După 1989, Dumitru Constantin-Dulcan a fost distins cu nenumărate titluri ştiinţifice şi onorifice, înaintat la grad de general în anul 1993, a primit numeroase premii, printre care, poate cel mai important, Premiul „Vasile Conta" al Academiei Române pentru celebra lucrare Inteligenţa materiei publicată în anul 1992.
Fragmente:
Unitate în diversitate
Structurile care apar în evoluţia materiei impun. la un moment dat, legităţi care determină in mod necesar existenţa tuturor sistemelor organizate.
Aceleaşi legităţi vor determina şi marele principiu al coerenţei universale. Fiecare sistem devine dependent de un suprasistem, încadrat la rândul său în marele sistem pe care îl constituie Universul.
Pământul n-ar putea exista dacă nu ar evolua după legităţi impuse de astrul ce conferă numele sistemului din care face parte. Fără Soare, viaţa n-ar fi putut apărea pe Terra.
La rândul său, viaţa - exprimată în milioane de forme existente astăzi, probabil multe încă necunoscute - are legităţi comune de organizare pe Terra, întreaga diversitate de forme vii plecând de la o sursă comună.
Modelul lumii vii
Dacă facem o analiză a formelor de viaţă la toate nivelurile de existenţă, distingem o serie de elemente comune, un „plan" comun, care impune ideea de model ai lumii vii.
• In structura şi funcţionarea celulei vii apar aceleaşi legi de bază, indiferent care este linia căreia îi dă naştere - bacterii, plante, animale, om. Toate celulele conţin în esenţă aceleaşi elemente structurale, independent dacă acestea sunt de origine vegetală sau animală.
• Edificiul structural al tuturor fiinţelor cuprinde doar 20 de aminoacizi, diversitatea de forme vii nefiind dată decât de succesiunea diferită a acestor aminoacizi în structura proteinelor - diferenţă dictată de codul genetic înscris la toate vieţuitoarele în ADN-ul din nucleul celulei. ADN-ul serveşte astfel ca pro-gram-instrucţiune, după care tot ce trăieşte îşi structurează forma şi îşi desfăşoară viaţa. Ne diferen-ţiem deci, ca specie şi indivizi, prin modul diferit şi specific de aşezare, de ordonare a „cărămizilor" din noi (aminoacizii din structura proteinelor), întocmai cum se disting clădirile construite după planuri diferite. Această ordonare diferită a aminoacizilor este semnătura noastră în lumea prin care trecem, cum spune Ducroq, „ca un fulger" într-un timp etern.
• Combustibilul universal - sursa de energie necesară vieţii pentru întreaga lume vie - îl constituie glucoza, pe care numai plantele o pot fabrica, din bioxid de carbon şi apă, în prezenţa energiei solare. Ne putem socoti în acest sens, fără să greşim, fii ai Soarelui. Depozitul universal de energie la toate nivelurile viului ii oferă acidul trifosforic.
• Intreaga lume vie are nevoie, pentru a exista de informaţie şi de structuri specifice, prin care să poată prelucra şi lua deciziile necesare unei orientări adecvate în mediu. Deducem de aici că toate celulele sunt capabile să recepţioneze şi să emită informaţie, adică să comunice indiferent de nivelul de organizare la care se află
Considerăm că această capacitate se menţine şi atunci când o celulă este integrată intr-un sistem biologic mai complex, cum este organismul pluricelular. Vom aborda mai detaliat ideea într-un alt context.
Având legităţi comune de organizare şi func-nonare, toate formele vii sunt legate unele de altele. Animalele sunt dependente de existenţa plantelor, care le furnizează oxigen şi zaharuri (glucide) drept suport energetic, precum şi proteine, ca suport structural şi funcţional. însăşi apariţia lor a depins de existenţa acestor surse de hrană.
La rândul său, omul, ca structura cea mai complexă cunoscută astăzi, nu putea să apară decât urmând altor forme de viaţă, cu structuri mai simple decât a sa, prin evoluţia acestora. Pe seama lor îşi procură în plus o parte din elementele structurale pe care nu le poate fabrica singur. Existenţa unui sistem biologic este condiţionată, aşadar, de existenţa unui alt sistem care, la rândul său, este condiţionat de sistemele Pământ, Soare, Univers.
In consecinţă, lumea este una singură - cea a materiei vii şi nevii.
Organizarea materiei vii ca structură dotată cu o anumită formă de funcţionalitate include în sine, în mod implicit, şi informaţia. Distingem deci, la orice nivel de organizare a materiei, un substrat material -substanţa din structura sa -, un aspect funcţional sau energetic şi un aspect informaţional de care depind organizarea şi funcţionarea sa.
Rezumăm atunci conceptual Universul, cu tot ce există în el, prin triada: materie (substanţă), energie şi informaţie...
CUPRINS:
Argument de Vasile George Dâncu
Un cuvânt despre carte de Dumitru Constantin-Dulcan
Capitolul I
Pledoarie pentru o Nouă Spiritualitate
Capitolul II
Citindu-l pe autor
Aurel Sasu.
Viaţa ca un miracol.
Maria Timuc.
Dumitru Constantin-Dulcan - între Mircea Eliade şi Arsenie Boca
Constantin Ivaneş.
Re-găsirea spiritualităţii
Stela-Maria Ivaneş.
Sperând la o nouă conştiinţă
Carmen Adella Sârbu.
Dumitru Gonsfcantin-Dulcan, doctorul, profesorul, generalul
care a deschis drumuri şi a alungat suferinţe
Mircea Bărbuceanu.
Dumitru Constantin-Dulcan - precursor al unui nou concept: Neurofizca
Ion Mânzat.
Profesorul Dumitru Constantin-Dulcan,
un deschizător de noi orizonturi în psihologie şi spiritualitate
Dorel Vişan.
Către noi înşine.
Ovidiu Predescu.
După 30 de ani, Inteligenţa materiei
Marius Vasileanu.
Cartea Inteligenţa materiei, după trei decenii
Ion Andreiţă.
Quo vadis, homine?
Ion Andreiţă.
A scrie despre prieten
Titus Andrei.
Lui Dumitru Constantin-Dulcan, autorul cărţii Inteligenţa materiei
Vasile Ghiţescu.
Dumitru Constantin-Dulcan, colegul meu
din anii Liceului „I.C. Brătianu" din Piteşti
Mihai Golescu.
Puiul de ţăran, academicianul
Interviu cu Dia Radu: Dumitru Constantin-Dulcan:
„în spatele tuturor lucrurilor e Dumnezeu" 103
Interviu cu Dia Radu: Dumitru Constantin-Dulcan:
„Viaţa noastră pe pământ este doar o mică parte din ceea ce avem de trăit"
Dumitru Constantin-Dulcan văzut de: Petre Brânzei,
Gh. Călin, Vasile Constantinescu, Sabina Drăgănel, Valeriu Ghigeanu, Solomon Marcus, Dumitru Mieu, Valeriu Mihăilă, A. Păunescu-Podeanu, Paul Popescu-Neveanu, Eugen A. Pora, Ovidiu Predescu, Mírela Roznoveanu, Doinei Tronara, Romulus Vulcăneseu
Capitolul III
Despre iubire
Capitolul IV
Rostul fiinţei umane în fiziologia universului
Capitolul V
Modelul informaţional al lumii vii
Capitolul VI
Esenţa vieţii
Capitolul VII
Sursele cunoaşterii şi omul în faţa religiei
Capitolul VIII
Drumuri spre Eminescu... (Interviu cu Al. Văduva)... 259
Capitolul IX
Experienţele morţii clinice
Capitolul X
Criza spirituală a omului modern
Capitolul XI
Copiii geniali de mâine
Capitolul XII
De ce moartea într-un univers cuantic?
Capitolul XIII
Curriculum vitae
Capitolul XIV
O viaţă în imagini
Limba: romana
Nr.pagini: 444
Dimensiuni: 14x21
An aparitie: 2015
Top 10
-Cărți noi
-- 31,00 leiPRP: 33,00 lei
- 38,00 leiPRP: 40,00 lei
- 44,50 leiPRP: 45,90 lei
Promoţii
-- 23,00 leiPRP: 27,15 lei
- 29,00 leiPRP: 32,60 lei
- 22,00 leiPRP: 25,00 lei
RECENZII