Viata cotidiana si sarbatorile familiei regale de la Carol I la Mihai I - Boerescu Dan-Silviu
DESCRIERE
Viata cotidiana si sarbatorile familiei regale de la Carol I la Mihai I
Boerescu Dan-Silviu
Dinastia Romana a fost intemeiata de un principe prusac, crescut si educat in spiritul disciplinei militare, ceea a impus Regatului balcanic o anumita rigoare in vizibila contradictie cu lejeritatea stilului de viata levantin. Apoi, alianta sa matrimoniala cu regina-scriitoare Carmen Sylva a insemnat deschiderea spre artele frumoase, o constanta a Familiei Regale perpetuata pana in zilele noastre, iar epopeea europenizarii tarii a fost realizata de cuplul atipic alcatuit din Ferdinand si Maria. Carol al II-lea, cu toate excentricitatile sale, a ramas, totusi, in istorie si ca un „Voievod al culturii”, in vreme ce Mihai I si Ana au stiut sa cultive inclusiv in amara perioada a indelungatului exil un stil de viata cu adevarat royal, marcand bornele decisive ale eroismului bunului gust.
- Carol I si Elisabeta („Carmen Sylva”), de la rigoarea prusaca si disciplina cazona la exuberanta unei mari iubitoare de arta
- Ferdinand si Maria sau deplina modernizare a Romaniei in drum spre un lifestyle occidental
- Carol al II-lea, barbatul sarmant si Strajerul bombastic
- Regina Mama Elena, o mare doamna
- Principele Nicolae, rebel fara cauza
- Ciudata Principesa Elisabeta, cantand Mozart la pian pana-n zori
- Mihai I si Ana, solemnitatea discretiei si a cumpatarii practicata de partizanii unor patimi superioare
COLECTIA REGALA (25 VOLUME)
Istoria moderna a Romaniei (1866-1947 si, in fapt, pana in prezent) este imposibil de inteles fara analiza istoriei Casei Regale a Romaniei, ale carei personaje, de la Carol I la Mihai I, au marcat decisiv momentele cele mai importante ale ultimului veac si jumatate al Principatelor, Regatului si – vai! – Republicii Populare/Socialiste sau, revenind in valtoarea clipei, al unei Romanii fara de noima si identitate precisa, parca mereu pierduta in caruselul european si mondial.
Fara contributia novatoare a Casei Regale nu se stie cand si cum Romania ar fi putut trece din feudalismul intarziat direct in epoca moderna, cum fara actiunile inspirate si deciziile intelepte luate (uneori, contra inimii si a glasului sangelui!) de Suverani (Regele Carol I, Regele Ferdinand si Regina Maria) niciodata nu s-ar fi putut infaptui, la 1 Decembrie 1918, unica Romanie Mare.
Recunoscand rolul istoric jucat de cele cinci generatii ale Familiei Regale a Romaniei, nu putem sa le negam acestora nici calitatea de oameni ai timpului lor (…nu doar ai eternitatii!), de fiinte investite nu doar cu prerogativele dinastice ci si cu atributele lor pur umane, care au creionat si personalitatile puternice ale unor fiinte adesea patimase si chiar contradictorii, pe care nu ne-am propus sa le idealizam in vreun fel. Din amalgamul de trasaturi, uneori destul de greu de armonizat, au reiesit figuri luminoase, fascinante si, in ciuda locurilor comune livresti, absolut surprinzatoare. Va invitam sa le devoalam impreuna in filele (pe care unii le-ar putea considera, pripit, iconoclaste) ale cartilor din Colectia REGALA!
Top 10
-Cărți noi
-- 44,00 leiPRP: 49,00 lei
- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
Promoţii
-- 44,00 leiPRP: 49,00 lei
- 48,40 leiPRP: 55,00 lei
- 17,60 leiPRP: 20,00 lei
RECENZII