Vindecarea spirituala
DESCRIERE
Vindecarea spirituala (Bruce Goldberg)
CERCETĂRI ŞTIINŢIFICE ÎN SPRIJINUL VINDECĂRII SPIRITUALE
Dr Herbert Benson, cardiolog şi profesor la Harvard Medical School, a făcut multe cercetări asupra reacţiei de relaxare studiind efectele meditaţiei transcendentale (MT9).
Iniţial, dr. Benson era de părere că ideea folosirii MT pentru micşorarea tensiunii sangvine; de exemplu, este o absurditate.
Lucrările fiziologului californian Keith Wallace i-au schimbat vederile. Wallace a publicat în revista Science o lucrare intitulată „Efectele fiziologice ale meditaţiei transcendentale".
El descoperise că cei care meditau aveau tensiunea mai mică. Consumul de oxigen scădea şi undele cerebrale (alfa) erau asemănătoare celor din timpul şedinţelor de hipnoză şi de biofeedback.
Mai târziu, Wallace a lucrat împreună cu dr. Benson în Laboratorul Thorndike de la Harvard Medical School. Ei au descoperit că subiecţii care practicau yoga şi zen erau capabili să obţină rezultate de câteva ori mai bune decât practicanţii MT.
Benson a remarcat de asemenea că atunci când oamenii se rugau sau meditau, mai ales cei profund religioşi, intrau într-o stare a minţii identică, plină de linişte.
In urma unor cercetări suplimentare, Benson şi colaboratorii au ajuns la concluzia că aceste metode au în comun patru trăsături principale.
1. Toate se desfăşoară în câte un loc liniştit: o încăpere răcoroasă, umbrită, un templu, o biserică, o capelă.
2. Toate presupun concentrarea într-o anumită direcţie: fie un simbol, fie chiar un sunet, cum este faimosul OM.
3. Practicanţii adoptă o poziţie comodă.
4. Lucrul cel mai important: pentru a avea succes în cadrul unui astfel de exerciţiu, trebuie adoptată o atitudine pasivă, o dorinţă de a lăsa gândurile să treacă prin minte fără a zăbovi asupra lor. Nu trebuie ca practicanţii să se preocupe în timpul exerciţiului de corectitudinea executării lui. Rezultatul este reacţia de relaxare: o stare de calm a trupului şi a spiritului.
Benson şi-a bazat unele concluzii ale sale pe cercetările întreprinse asupra pisicilor de către laureatul elveţian al Premiului Nobel, dr. Walter Hess. Hess a ajuns la concluzia că hipotalamusul este acel centru din creier care dictează reacţia de relaxare.
Hipotalamusul are un rol semnificativ de control al sistemului imunitar al organismului. Când Hess a stimulat o secţiune a hipotalamusului cu un curent slab pulsator, a obţinut un răspuns trofotropic10, echivalentul în lumea felinelor pentru reactiade relaxare...
Limba: romana
Nr. pagini: 263
Dimensiuni: 16X23
An aparitie: 2014
Top 10
-Cărți noi
-- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
- 99,00 lei
Promoţii
-- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 26,00 leiPRP: 29,00 lei
- 17,00 leiPRP: 19,00 lei
RECENZII