Vinul, de la strugure in pahar
DESCRIERE
Vinul, de la strugure in pahar
Jens Priewe
Această licoare miraculoasă a câştigat o popularitate uriaşă în ultimele două decenii, şi asta datorită calităţilor sale mereu îmbunătăţite.
Prezenta carte îi oferă cititorului informaţii detaliate despre tipurile de viţă-de-vie, despre soiurile de struguri şi perioadele lor de coacere, despre podgorie şi munca în cadrul acesteia, cu tot ce implică ea.
Un capitol aparte este dedicat tehnologiei de fabricare a vinului şi celor mai apreciate sortimente de vinuri, un altul particularităţilor celor mai importante zone viticole ale lumii…
-------------------------------------
Cultul legat de accesorii
Doar tirbuşonul şi un pahar potrivit nu sunt întotdeauna suficiente pentru a savura un vin in toate faţetele lui.
Cateva ajutoare suplimentare pot stimula categoric placerea de a savura un vin. Dar un bautor de vin nu are nevoie de intregul arsenal de accesorii oferit de industrie.
Vinului ii place sa fie tratat corect, chiar şi la masa. Acest lucru inseamna ca, daca este bine temperat şi paharul potrivit este pregătit, vinul trebuie sa fie servit corect. In acest sens, sunt necesare anumite mijloace auxiliare.
Unele accesorii, cum sunt frapiera şi decantorul, reprezintă pentru iubitorul de vinuri rechizite indispensabile ale culturii vinului Anti-picuratoarele (''drop stop'') pot fi şi ele utile.
Cu ajutorul lor, vinul se serveşte mai uşor şi, in acelaşi timp, se poate doza mai precis. Cu toate acestea, ar trebui sa aveţi grija sa nu cheltuiţi mai mulţi bani pe accesorii decat pe vin.
La multe din obiectele existente pe piaţa infloritoare a accesoriilor se poate renunţa cu uşurinţa. Maşinile monstruoase de decantat reprezintă piese de muzeu ale unei moşteniri de Grand Hotel, demult apuse.
Suporturile din argint pentru pahare de vin sau panourile pentru sticle din porţelan cu numele vinului fin cizelat constituie un kitsch costisitor.
Locul accesoriilor pentru servire cu turbionarea automata a aerului se afla in dulapul cu curiozităţi, dar nu pe masa. Banii daţi pe un astfel de obiect sunt mai bine investiţi in vin.
Manşeta de răcire
Chiar daca nu este frumoasa, manseta de racire este utila, putând fi infasurata in jurul sticlei sau punandu-se sticla in ea, ca intr-o geanta.
Serveşte mai puţin racirii vinului, cat mai mult păstrării la rece a vinului răcit in prealabil, pe o terasa sau in timpul unui picnic.
Accesoriul pentru servire
Plăcuţă dm aluminiu / PET laminat se rulează pur fi simplu pentru a forma un anti-picurator, care se introduce in gura sticlei.
Ajuta la o servire sigura, fara pete...
CUPRINS:
Cuvânt înainte
Primul contact
Neajutorat în faţa raftului: ce ne spun eticheta, preţul, provenienţa şi ambalajul
Eticheta • Vinul şi preţul • Vinul şi alcoolul • Calitatea vinului • Vinul bag-in-box •
Vinul din supermarket • Degustarea vinului
Cunoştinţe generale
Ce trebuie sa ştim pentru a putea exprima o opinie avizată: noţiuni importante legate de
vin, date istorice şi definiţii
Componentele vinului • Scurtă istorie a vinului • Centura mondială a viţei-de-vie • Denumirile de origine •
Cunoştinţe despre vin
Ampelografia
Biologia unei plante neobişnuite: tipuri de viţă-de-vie, butucul de viţă, morfologia strugurelui
Viţa-de-vie • Soiuri de struguri roşii • Soiuri de struguri albi • Boabele • Taninul • Gradul
de coacere a strugurilor
Podgoria
„Mama” calităţii: podgoria şi lucrările specifice
Solul • Plantarea • Tăierea viţei-de-vie • Anul în vie• Culesul strugurilor • Cultura biologică
Lucrul în cramă
Oameni, butoaie şi tradiţii: cum se transformă sucul în vin
Producerea vinului roşu • Producerea vinului alb • Cunoştinţe despre butoaie • Noi tehnici enologice
• Şampania • Sekt, Spumante, Prosecco & Co. • Vinuri dulci • Vinul de Porto • Vinul de Xeres
Ţări viticole
Despre punctele forte, punctele slabe şi particularităţile celor mai importante zone viticole
Franţa • Italia • Spania • România • Germania • Austria • Elveţia • Portugalia • Ungaria • Grecia •
Slovenia • Croaţia • Africa de Sud • California • Chile • Argentina • Australia • Noua Zeelandă •
Luxemburg şi Estul Europei
Cunoştinţe practice despre vin
Despre manevrarea unui produs sensibil
Calitatea dopului de plută • Dispozitive alternative de închidere a vinului • Capsula • Tirbuşonul •
Paharele pentru vin • Temperatura la care se bea vinul • Servirea • Depozitarea vinului • Îmbătrânirea vinului •
Decantarea • Accesoriile • Bule şi tartru •Defecte ale vinului
Simţurile folosite la savurarea vinului
Mirosul, gustul şi cum vorbim despre ele: de la gurmand la specialistul în vinuri
Mirosul • Gustul • Aromele vinului • Vinul şi evaluarea sa • Legende ale vinului
Glosar
Surse foto
Limba: romana
Nr.pagini: 168
Dimensiuni: 17X24
An aparitie: 2015
Top 10
-Cărți noi
-- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
Promoţii
-- 17,00 leiPRP: 20,00 lei
- 17,00 leiPRP: 20,00 lei
- 29,75 leiPRP: 35,00 lei
RECENZII